• Uncategorised
  Καταμέτρηση Άρθρων:
  1
 • Τα Νέα μας
  Καταμέτρηση Άρθρων:
  198
 • Δραστηριότητες
  Καταμέτρηση Άρθρων:
  1
 • Επικοινωνία ΕΚΚΝΑ
  Καταμέτρηση Άρθρων:
  1
 • Νομοθεσία
  Καταμέτρηση Άρθρων:
  1
 • Δραστηριότητες - Εκδηλώσεις


   

   

   

  Καταμέτρηση Άρθρων:
  15
 • Ιστορικά Στοιχεία - Σκοπός
  Καταμέτρηση Άρθρων:
  1
 • Εθελοντές - Χορηγοί
  Καταμέτρηση Άρθρων:
  0
 • Οι Ανάγκες μας
  Καταμέτρηση Άρθρων:
  1
 • Γραφείο Ψυχολόγων

  Γραφείο Ψυχολόγων

  Από το 2007 στελεχώνεται αηό δυο ψυχολόγους παρέχοντας σε καθημερινή βάση ψυχολογική στήριξη και συμβουλευτική στους νεαρούς κρατουμένους.. Γονείς και οικογένειες επίσης, δύναται να έρχονται σε επαφή και επικοινωνία νια συμβουλευτική βραχείας διάρκειας.

  Μέσα σε ένα σταθερό και συνεχές πλαίσιο ατομικών συνεδριών προσεγγίζονται προσωπικές ανάγκες και δυσκολίες των εφήβων και των νεαρών ενηλίκων που επιθυμούν μια υποστηρικτική συμβουλευτική, διερευνώνται παραπομπές από υπηρεσίες του καταστήματος και αντιμετωπίζονται ψυχοθεραπευτικά προβλήματα που σχετίζονται με το άγχος, τη διάθεση, τον ύπνο, κλπ. Παράλληλα, θέματα προσαρμογής στις συνθήκες διαβίωσης στο κατάστημα, ασφαλούς έκτισης της ποινής αλλά και θέματα που αφορούν στην προετοιμασία για την ομαλή επάνοδο τους αποτελούν αντικείμενο εργασίας με τους νεαρούς κρατουμένους.

  Ο δε αυτόνομος και ανεξάρτητος χαρακτήρας του γραφείου διασφαλίζοντας το απόρρητο και την ιδιωτικότητα δημιουργεί έναν χώρο ανεμπόδιστης έκφρασης ψυχικών και συναισθηματικών θέσεων καθώς και μια συνεχή εμπειρία σχετιζεσϋαι μπροστά σε διαφορετικές δυνατότητες κατανόησης του εαυτού και του άλλου.

  Τέλος, και μετά την σύναψη επιστημονικής συνεργασίας με το Ειδικό Ιατρείο Ψυχιατροδικαστικής (β' Ψυχιατρική Κλινική, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αττικόν), δημιουργείται για πρώτη φορά μια ομάδα συνάντησης νεαρών κρατουμένων, πολύεθνοτικής σύνθεσης που συντονίζεται από τους ψυχολόγους του καταστήματος.

  Καταμέτρηση Άρθρων:
  1
 • Εκπαίδευση


  Καταμέτρηση Άρθρων:
  1
  • Δημοτικό Σχολείο Ε.Κ.Κ.Ν. Αυλώνα

    

   Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΟΣ ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ

    

   ΣΤΟ 2ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΥΛΩΝΑ

    

   ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΤΟΥ ΣΤΟ ΕΚΚΝ ΑΥΛΩΝΑ

    

   ΤΡΙΤΗ 16 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013

    

   Ιδιόχειρο σημείωμα του κου Προέδρου s1

    ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΑΡΜΈΝΗΣ 7Α

    

    

   Δημοτικό Σχολείο Ε.Κ.Κ.Ν. Αυλώνα

   1. Ιστορική Αναδρομή

   Το Δημοτικό Σχολείο του Ειδικού Καταστήματος Κράτησης Νέων Αυλώνα αποτελεί τη φυσική διαδοχή του Δημοτικού Σχολείου που λειτουργούσε από τη δεκαετία του ’60 στο Σωφρονιστικό Κατάστημα Ανηλίκων Κορυδαλλού και ουσιαστικά αποτελεί την πρώτη τυπική εκπαιδευτική δομή που λειτούργησε σε ελληνικές φυλακές.

   Το 1998 με τη μεταφορά του Σ.Κ.Α. στον Αυλώνα με τη μετονομασία Ε.Κ.Κ.Ν. Αυλώνα το Δημοτικό Σχολείο λειτούργησε ως παράρτημα του Δημοτικού Σχολείου της Κοινότητας του Αυλώνα και την αμέσως επόμενη χρονιά αποτέλεσε αυτόνομη σχολική μονάδα. Αρχικά ήταν διθέσιο και το 1999 αναβαθμίστηκε σε τριθέσιο Δημοτικό Σχολείο.

   Κατά τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του στεγαζόταν σε υποτυπώδεις εγκαταστάσεις που είχαν πρόχειρα μετασκευαστεί ώστε να θυμίζουν σχολείο. Αυτό μέχρι το 2004, όταν επί Υπουργίας του κυρίου Αναστασίου Παπαληγούρα, δημιουργήθηκε εντός των εγκαταστάσεων του Ε.Κ.Κ.Ν.Α. σύγχρονο εκπαιδευτήριο που συστέγασε τόσο το Δημοτικό όσο και το Γυμνάσιο-Λύκειο που νωρίτερα είχε συσταθεί και λειτουργούσε από το 2002. Το νέο εκπαιδευτήριο έδωσε νέα πνοή στην εκπαιδευτική διαδικασία του Ε.Κ.Κ.Ν.Α. και παράλληλα αποτέλεσε καταλύτη στην αναβάθμιση του ρόλου των σχολείων στη σωφρονιστική πολιτική που ακολουθούνταν μέχρι τότε.

   2. Στόχοι

   Στόχος μας είναι η δημιουργία νησίδας ελευθερίας εντός του Καταστήματος Κράτησης. Στην ελεύθερη αυτή ζώνη προσπαθούμε να εμφυσήσουμε στους νεαρούς κρατούμενους-μαθητές μας έννοιες όπως την ανοχή στο διαφορετικό, την ελευθερία έκφρασης, το σεβασμό των ορίων της προσωπικότητας του συνανθρώπου, την αλληλεγγύη, το ομαδικό πνεύμα και τη συνεργασία, την αναζήτηση κοινών στόχων, την εύρεση κοινών συνισταμένων προβληματισμού. Ακόμη, την αυτοοργάνωση, την αυτοπειθαρχία, τον αυτοσεβασμό, τη συνάρτηση του τρίπτυχου προσπάθεια-αποτέλεσμα-ανταμοιβή και τέλος την ώριμη εξάσκηση στην αυτοκριτική η οποία θα οδηγήσει σε μια προσωπικότητα με αυτοπεποίθηση και αυτοκυριαρχία, έτοιμη να βγει και πάλι στο στίβο της ζωής. Όλα τα παραπάνω αποτελούν βασικό μέλημα του εκπαιδευτικού μας προσωπικού που προσανατολίζεται κυρίως από αυτό που ονομάζουμε άτυπη εκπαίδευση.

   Στο σημείο αυτό θα θέλαμε να κάνουμε ιδιαίτερη μνεία στους παράγοντες που επιτρέπουν τα μεγάλα ποσοστά αυτενέργειας κι ελευθερίας που απολαμβάνει ο δάσκαλος του Ε.Κ.Κ.Ν.Α.. Από το 1998 έως σήμερα για το σχολείο μας υπεύθυνοι σχολικοί σύμβουλοι ήταν η κυρία Ουρανία Χιουρέα, ο κύριος Ανδρέας Ζεργιώτης και τώρα ο κύριος Εμμανουήλ Κουμπιάς. Προϊστάμενοι Γραφείου Εκπαίδευσης οι κύριοι Πλατανιάς, Μπέλλος και Ματζούρης, άλλοι τόσοι Διευθυντές Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής, φτάνοντας ως την τωρινή Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής, κυρία Βασιλική Ξυθάλη και τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Π.Ε. και Δ.Ε. κύριο Κουμέντο. Δηλώνουμε κατηγορηματικά προς όλες τις κατευθύνσεις πως ουδέποτε δεν τοποθέτησαν το Σχολείο μας κάτω από γραφειοκρατικά μικροσκόπια, δείχνοντας την ανάλογη ευελιξία κι ευαισθησία, σεβόμενοι απόλυτα τις ιδιαιτερότητες των μαθητών μας. Οφείλουμε να ομολογήσουμε πως οι πόρτες των γραφείων τους ήταν πάντοτε ανοιχτές και κάθε μας πρόβλημα που ήταν εφικτό από τη θέση τους να επιλυθεί διευθετήθηκε άψογα. Το γεγονός αυτό, συνδυαζόμενο με ανάλογη στάση κι από τη μεριά της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας των δύο Υπουργείων (Παιδείας και Δικαιοσύνης) ανεξαρτήτως κομματικού χρωματισμού, μας κάνει ιδιαίτερα υπερήφανους από τη μια αλλά και με μεγάλη συναίσθηση ευθύνης από την άλλη.

   Κλείνοντας το θέμα των στόχων της άτυπης εκπαίδευσης, είναι πολύ σημαντικό να αναφέρουμε πως ανάλογη ετοιμότητα κι ευαισθησία επέδειξαν τόσο ο πρώην Διευθυντής του Καταστήματος, κύριος Παύλος Δουλάμης, όσο και η νυν Διευθύντρια, κυρία Μαρίνα Μπούκη.

   Όσον αφορά τώρα στο κομμάτι της τυπικής εκπαίδευσης, το Σχολείο μας λειτουργεί στο μέτρο του δυνατού όπως ακριβώς κι ένα Δημοτικό Σχολείο οπουδήποτε στην Επικράτεια, επιφορτισμένο, επιπλέον, να αναλάβει αλλοδαπούς κρατούμενους που δε γνωρίζουν καθόλου ελληνικά και να τους καταστήσει ικανούς γλωσσικά να αυτοεξυπηρετούνται, να επικοινωνούν με το προσωπικό φύλαξης, να μπορούν να παρακολουθήσουν την εξέλιξη της υπόθεσής τους και να μην παραμένουν γλωσσικά απομονωμένοι από τους συγκρατούμενούς τους.

   3. Μαθητικός Πληθυσμός

   Το Σχολείο μας πασχίζει να παραμείνει ευθυγραμμισμένο στις επιταγές του Σωφρονιστικού Κώδικα και των Κοινοτικών Οδηγιών βάσει των οποίων όλοι οι κρατούμενοι που επιθυμούν να ενταχθούν σε κάποια εκπαιδευτική βαθμίδα πρέπει να γίνονται δεκτοί χωρίς αποκλεισμούς. Ο υπερπληθυσμός των φυλακών αποτελεί συχνά εμπόδιο κι εδώ απαραίτητο είναι να γίνουν τομές και παρεμβάσεις ώστε να μη γίνονται εκπτώσεις στην εκπαιδευτική διαδικασία, η οποία είναι δικαίωμα όλων.

   Το σχολείο μας αποτελεί απεικόνιση της ανθρωπογεωγραφίας της φυλακής. Περίπου 70% αλλοδαποί και 30% Έλληνες, στη συντριπτική τους πλειοψηφία Ρομά και Έλληνες μουσουλμάνοι.

   4. Κτιριακές Υποδομές

   Το Δημοτικό Σχολείο λειτουργεί στο ισόγειο του Εκπαιδευτηρίου και διαθέτει τρεις αίθουσες διδασκαλίας, μια αίθουσα Πληροφορικής καθώς και μία αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων, την οποία μοιράζεται με το Γυμνάσιο και Λύκειο του Καταστήματος. Το εκπαιδευτήριο διαθέτει άνετο προαύλιο με μπασκέτα και υποδομή για βόλεϊ. Οι αίθουσες του σχολείου είναι εξοπλισμένες με διαδραστικούς πίνακες που μαζί με το μηχανογραφικό εξοπλισμό του σχολείου μας και το λοιπό εξοπλισμό της αίθουσας Πληροφορικής αποτελούν δωρεά του Ιδρύματος Σταύρου Νιάρχου. Να σημειωθεί επίσης πως ένας διαδραστικός πίνακας είναι δωρεά μεγάλης ελληνικής εταιρίας παραγωγής ενδυμάτων.

   Τέλος, να αναφέρουμε πως φανερά τυχαία το οικοδόμημα του Διδακτηρίου του Καταστήματος Κράτησης του Αυλώνα είναι το εγγύτερο κτίσμα στην έξοδο της Φυλακής που είναι προσβάσιμο στους κρατούμενους. Ο συμβολισμός που εξυπηρετεί θεωρούμε πως είναι πασίδηλος. Κυριολεκτικά ένα βήμα πριν την ελευθερία.

   5. Εκπαιδευτικό Προσωπικό

   Το Δημοτικό Σχολείο του Ε.Κ.Κ.Ν.Α. διαθέτει 3 δασκάλους και μια καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής. Τα τελευταία χρόνια στελεχώνεται κανονικά και δεν αντιμετωπίζει προβλήματα με οργανικά κενά. Προϊστάμενος είναι ο υπογράφων, ο οποίος εργάζεται στο Σχολείο απ’ το 2002, ως αναπληρωτής αρχικά, ως μόνιμος την επόμενη χρονιά κι απ’ το 2004 ως προϊστάμενος, παίρνοντας τη σκυτάλη από έναν άξιο συνάδελφο, τον κύριο Γεώργιο Αλμπανούδη.

   6. Αυτοπροσδιορισμοί

   Το Δημοτικό Σχολείο θεωρεί τον εαυτό του ισότιμο συνομιλητή τόσο με τη Διεύθυνση όσο και με τον Αρχιφύλακα του Καταστήματος για θέματα που αφορούν τη μαθητική ιδιότητα των κρατουμένων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Παράλληλα, εντάσσεται στον Οργανισμό του Ε.Κ.Κ.Ν. Αυλώνα, αρμονικά συνεργαζόμενο με όλους τους εμπλεκόμενους (φυλακτικό προσωπικό, Διεύθυνση, Κοινωνική Υπηρεσία, Ψυχολογική υποστήριξη, ιατρείο, ΚΕΘΕΑ) πάντα με γνώμονα τη χρησιμότητα προς τον κρατούμενο. Η θέση μας αυτή δεν είναι απόρροια προσωπικών επιλογών, αλλά επιταγή του θεσμού τον οποίο υπηρετούμε.

   7. Ετεροπροσδιορισμοί

   Είναι αλήθεια πως τα σχολεία εντός των φυλακών είχαν πάντοτε –τις περισσότερες φορές έστω- υψηλή θέση στην αξιακή ιεραρχία των ηγεσιών των δύο εμπλεκόμενων υπουργείων. Αυτό αποτυπωνόταν κι αποτυπώνεται ποικιλοτρόπως κι έχει εμπεδωθεί τόσο από μας όσο κι από υπηρεσιακούς παράγοντες.

   Αλήθεια είναι, επίσης, πως καθυστερήσαμε λιγάκι να συντονιστούμε και να βρούμε το χώρο μας μέσα στους χώρους κράτησης, φαινόμενο απότοκο της εσωστρέφειας του χώρου απ’τη μια και της δικής μας ορμητικής περιχαράκωσης του πεδίου δράσης μας από την άλλη.

   Σήμερα στον Αυλώνα τέτοια προβλήματα δεν υπάρχουν. Η Διεύθυνση, ο Αρχιφύλακας, το φυλακτικό προσωπικό θέλουμε να πιστεύουμε πως μας νιώθουν δίπλα τους, αναγνωρίζοντας το έργο μας, όπως άλλωστε κι εμείς το δικό τους. Άλλωστε, για ποια εκπαίδευση θα μπορούσαμε να μιλάμε εάν ως δάσκαλοι δεν αισθανόμασταν ασφαλείς και άνετοι; Να σημειωθεί, για να μην υπάρξει κανενός είδους παρεξήγηση, πως το αίσθημα της ασφάλειας διαχέεται στο χώρο του σχολείου διακριτικά σε τέτοιες δόσεις που να μην επηρεάζεται αρνητικά ούτε ο δάσκαλος ούτε ο μαθητής.

   Το παράδειγμα του Αυλώνα, να υπάρχει δηλαδή καθημερινά ένα διαρκές πήγαινε έλα σχεδόν των δύο τρίτων των κρατουμένων της φυλακής από και προς το σχολείο, από και προς τις διάφορες δραστηριότητες, που αξίζει να πούμε δεν περιορίζονται μόνο στο κτίριο του Σχολείου, πιστώνεται στις αντοχές του Αρχιφύλακα και των υπαλλήλων του Καταστήματος και μπορεί σιγά-σιγά ως κλίμα να εγχυθεί και στα υπόλοιπα Καταστήματα Κράτησης της χώρας.

   Κλείνοντας το κεφάλαιο των ετεροπροσδιορισμών, αναφέρουμε τον υψηλό δείκτη αποδοχής από τα ΜΜΕ του ρόλου του Σχολείου των Φυλακών καθώς και τα άμεσα αντανακλαστικά της κοινωνίας σε κάθε κάλεσμα για βοήθεια.

   8. Αντί Προλόγου

   Αφήσαμε για το τέλος του σημειώματός μας τον πρόλογο, γιατί πιστεύουμε πως οι επίλογοι καθιστούν τις ιδέες και τους προβληματισμούς, μα κυρίως τα οράματα των ανθρώπων, γραπτά απολιθώματα. Πώς θα μπορούσαμε να βάλουμε επίλογο στην πορεία ενός Σχολείου που διαθέτει την προίκα να συνεχίσει και να ανοίξει καινούργια μονοπάτια στην εκπαίδευση εντός των Φυλακών;

   Το Σχολείο μας θα είναι εδώ παρόν όσο χρειαστεί και για όσο ακόμα ανήλικοι κρατούμενοι εκτίουν ποινές σε κλειστές Φυλακές, αναμένοντας άγρυπνα τη στιγμή που κι ο νομοθέτης θα αποφασίσει πως κανένα παραβατικό παιδί δεν αξίζει την τιμωρία του εγκλεισμού.

   Τότε και μόνο τότε θα παραδώσουμε τα κλειδιά…

   Νίκος Αρμένης

   Προϊστάμενος Δημοτικού

   Σχολείου Ε.Κ.Κ.Ν.Α.

    

    

    

   Καταμέτρηση Άρθρων:
   2
 • Κ.Ε.Θ.Ε.Α.

   

  Στο Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Αυλώνα (ΕΚΚΝΑ) υλοποιείται από το 2004 παρέμβαση από το ΚΕΘΕΑ ΣΤΡΟΦΗ με στόχο την ενημέρωση, κινητοποίηση και προετοιμασία για ένταξη σε θεραπεία κρατουμένων οι οποίοι είχαν εμπλοκή με την χρήση ουσιών. Η συμμετοχή τους στις ομάδες είναι – όπως και σε όλο το ΚΕΘΕΑ – σε εθελοντική βάση. Η μέθοδος που ακολουθείται είναι η συνέντευξη κινητοποίησης, οι ομαδικές και ατομικές συναντήσεις καθώς και η εμπλοκή της οικογένειας, όταν αυτό είναι δυνατόν. Η προσπάθεια που γίνεται έχει στόχο να παρουσιαστούν βασικές αρχές της θεραπευτικής κοινότητας μέσα στο κατάστημα κράτησης και να συνδεθεί ο πληθυσμός των κρατουμένων με την θεραπευτική κοινότητα του ΚΕΘΕΑ ΣΤΡΟΦΗ και το ΚΕΘΕΑ γενικότερα. Ο χρόνος παρέμβασης είναι περίπου δύο ώρες καθημερινά, χρόνος που αυξάνεται κατά την διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών.

  Υπάρχουν δύο διακριτές φάσεις, δύο ομάδες στις οποίες εντάσσονται τα άτομα τα οποία έρχονται να ζητήσουν βοήθεια στο ΕΚΚΝΑ. Τα κύρια προαπαιτούμενα είναι η αποχή από τη χρήση, η συνέπεια στην παρακολούθηση και η τήρηση των ορίων για τα οποία έχουν ενημερωθεί (φιλοσοφία, στόχοι ομάδων). Σημαντική βαρύτητα δίνεται στην κινητοποίηση ώστε να ενισχυθεί το κίνητρό για θεραπεία.

  Η ομάδα της Α φάσης αφορά κυρίως θεματικά σεμινάρια και πραγματοποιείται μία φορά την εβδομάδα. Στη Β φάση η συχνότητα αυξάνεται στις τρεις φορές και υπάρχει μεγαλύτερη αλληλεπίδραση και συζήτηση για τα θέματα των μελών της ομάδας.

  Παράλληλα, σε συνεργασία με την διοίκηση του ΕΚΚΝΑ, γίνεται προσπάθεια εμπλουτισμού του προγράμματος του ΚΕΘΕΑ ΣΤΡΟΦΗ με άλλες δραστηριότητες, αθλητικές, εκπαιδευτικές, καλλιτεχνικές, στις οποίες επιδιώκεται η συμμετοχή εξειδικευμένων εθελοντών. Πραγματοποιούνται αθλητικές δραστηριότητες σε σταθερή βάση, μαθήματα ελληνικών για μετανάστες, υλοποιήθηκε εικαστική παρέμβαση στους χώρους του προγράμματος με συμμετοχή ζωγράφου, καθώς και συναυλίες – σε συνεργασία με την ομάδα μουσικής του ΕΚΚΝΑ – με παρουσία καλεσμένων, επισκέψεις καλλιτεχνών και δημοσιογράφων. Οι δραστηριότητες αυτές δίνουν την δυνατότητα στα μέλη των ομάδων να έρθουν σε επαφή με την δημιουργική τους πλευρά αλλά και την εξωτερική πραγματικότητα, μέσω των συνεργατών, κάτι που έχουν ιδιαίτερη ανάγκη.  

  Η πολύπλευρη υποστήριξη των νεαρών κρατουμένων που είχαν εμπλοκή με την χρήση είναι μια ουσιαστική παρέμβαση στις παθογένειες μιας ολόκληρης κοινωνίας. Ο εγκλεισμός εντείνει σε πολύ μεγάλο βαθμό το άγχος και την αίσθηση αδυναμίας ελέγχου της ζωής του ατόμου. Για την μεταβολή αυτής της κατάστασης χρειάζεται προσπάθεια από όλους όσοι έρχονται σε επαφή με τον πληθυσμό των κρατουμένων. Η αλλαγή θα ξεκινήσει από το ίδιο το άτομο αλλά η ανάγκη για βοήθεια είναι δεδομένη. Όπως λέμε στο ΚΕΘΕΑ: ΜΠΟΡΕΙΣ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΜΟΝΟΣ.

   

  Καταμέτρηση Άρθρων:
  2
 • Δράσεις

  A

  B

  C

  D

  Καταμέτρηση Άρθρων:
  0
 • Ιατρείο
  Καταμέτρηση Άρθρων:
  1
 • Homo Cratumenus

   

  1o Αφιέρωμα  (στον Δ. Σαββόπουλο) 15.10.2011..

  2o Αφιέρωμα (στον Β. Παπακωνσταντίνου) 12.2.2012

  3o Αφιέρωμα (στους Άντι Λίνο και Αλκίνοο Ιωαννίδη) 21.10.2012

  4o Αφιέρωμα (στην Χ. Aλεξίου) 15.2.2013

  5o Αφιέρωμα (στον Στ. Ξαρχάκο) 8.6.2013

  6o Αφιέρωμα (στον Θ. Mικρούτσικο) 15.12.2013

  7o

  Καταμέτρηση Άρθρων:
  10
 • Σύνδεσμοι 1

  Καταμέτρηση Άρθρων:
  1
 • ΔΙΕΚ ΣΤΟΝ ΑΥΛΩΝΑ
  Καταμέτρηση Άρθρων:
  0
  • ΔΙΕΚ
   Καταμέτρηση Άρθρων:
   6
 • Υποστηρικτικές Υπηρεσίες

  Υποστηρικτικές Υπηρεσίες

  Η υπηρεσίας μας, παρέχει στους ανήλικους νεαρούς κρατουμένους ψυχολογική στήριξη, κοινωνική μέριμνα -φροντίδα και νοσηλευτική-φαρμακευτική περίθαλψη σε καθημερινή και μόνιμη βάση.

  Καταμέτρηση Άρθρων:
  1
 • Κοινωνική Υπηρεσία

  Καταμέτρηση Άρθρων:
  1
 • Ψυχολογική Υποστήριξη

  Γραφείο Ψυχολόγων

   DSCN0801 s Από το 2007 στελεχώνεται από δυο ψυχολόγους παρέχοντας σε καθημερινή βάση ψυχολογική και συμβουλευτική στήριξη στους νεαρούς κρατουμένους. Γονείς και οικογένειες επίσης, δύναται να έρχονται σε επαφή και επικοινωνία για συμβουλευτική βραχείας διάρκειας.


  DSCN0806 sΜέσα σε ένα σταθερό και συνεχές πλαίσιο ατομικών συνεδριών προσεγγίζονται προσωπικές ανάγκες και δυσκολίες των εφήβων και των νεαρών ενηλίκων που επιθυμούν μια υποστηρικτική συμβουλευτική, διερευνώνται παραπομπές από υπηρεσίες του καταστήματος και αντιμετωπίζονται ψυχοθεραπευτικά προβλήματα που σχετίζονται με το άγχος, τη διάθεση, τον ύπνο, κλπ. Παράλληλα, θέματα προσαρμογής στις συνθήκες διαβίωσης στο κατάστημα, ασφαλούς έκτισης της ποινής αλλά και θέματα που αφορούν στην προετοιμασία για την ομαλή επάνοδο τους αποτελούν αντικείμενο εργασίας με τους νεαρούς κρατουμένους.

   DSCN0804 s

  Ο δε αυτόνομος και ανεξάρτητος χαρακτήρας του γραφείου διασφαλίζοντας το απόρρητο και την ιδιωτικότητα δημιουργεί έναν χώρο ανεμπόδιστης έκφρασης ψυχικών και συναισθηματικών θέσεων καθώς και μια συνεχή εμπειρία σχετίζεσθαι μπροστά σε διαφορετικές δυνατότητες κατανόησης του εαυτού και του άλλου.

   

  DSCN1090 s
  DSCN1110 s

  Τέλος, και μετά την σύναψη επιστημονικής συνεργασίας με το Ειδικό Ιατρείο Ψυχιατροδικαστικής (β' Ψυχιατρική Κλινική, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αττικόν), δημιουργείται για πρώτη φορά μια ομάδα συνάντησης νεαρών κρατουμένων, πολύεθνοτικής σύνθεσης που συντονίζεται από τους ψυχολόγους του καταστήματος.

   

   

  Καταμέτρηση Άρθρων:
  2
 • .
  Καταμέτρηση Άρθρων:
  1
?>